Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że zakupione w momencie warzywa można ukisić i dzięki temu jeść je przez pełny rok. To też pyszny, drogi w domowym rodzaju gust oraz wiele dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Wolin
Co takiego wyjątkowego jest w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozwijają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, natomiast nie tylko. Jeszcze dużo słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że dobre bakterie w jelitach są więcej pomysł na polskie zdrowie psychiczne! Nie o zatem lekceważyć tej specyficznej mikroflory, i nawet powinien ją zdobyć pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki mają sporo witaminy C niż warzywa w postaci surowej. Oraz wtedy przyjemny przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości a w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać z nich istnieć chyba teraz znasz, jednak czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odkryjesz w obecnym artykule. Zatem do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w prostych sokach. Inaczej będzie mieć wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go a znowu ubij kapustę. Zabieg ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Oraz zatem będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje już gotowa. Na koniec umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jakiś słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w całości. Łącz je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do trudnego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz stanowić ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w całości.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie daj do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w sumie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Także wtedy żeby było na końcu! Dobrego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został wykonany przez polskie sklepy oferujący Polskie artykuły z dostawą do budynku w Niemczech.